Scurta vacanta de Rusalii am ales sa o petrecem la Milano, orasul cunoscut atat pentru Scala, Dom, galeriile Vitorio Emanuele cat si pentru moda si shopping.
Zborul pana la Malpensa, aeroportul aflat la 50 km de oras, dureaza aproximativ 2h. Am ales Lufthansa pentru ca avea o oferta imbatabila. Ce am remarcat e ca si ei au fost loviti de criza. Meniul continea o combinatie de grisine, un sample de paste si ceva dulce, adica un carbo-loading complet si ieftin. Ce nu mi-a placut la ei, a fost faptul ca la intoarcere am fost obligati sa facem un pre-check-in, adica toti pasagerii au fost directionati sa stea la 2 cozi: una la aparatele de check-in si una la fel de lunga si care se misca la fel de greu, la ghiseul de preluare bagaje. In plus aplicatia soft era greu de utilizat, nu recunostea buletinele romanesti si o singura persoana se ocupa de suport, persoana in mod evident suprasolicitata de multimea de turisti care nu reuseau sa duca la bun sfarsit procesul de pre-imbarcare.
In Milano am ales un hotel de 4 stele, care nu a fost nici prea prost dar nici prea grozav. Concluzia la care am ajuns dupa ce am vizitat Roma, Venetia, Cortina si Milano e ca hotelurile italiene nu sunt prea grozave. Spre deosebire de nemti, la care hotelurile prezinta o curatenie impecabila, facilitati si dotari moderne, italienii renoveaza rar camerele, curata superficial si cer preturi maricele.
Transportul in comun in Milano e ieftin (3 euro/24 h/orice mijloc de transport)dar nu e foarte de incredere. Tramvaiele nu vin niciodata la ora la care sunt programate, cele 14 min pana la sosire transformandu-se lejer in 40. E ceva latin in asta, nu?
Mancarea se clasifica in 2 tipuri, peste tot in Italia: pentru turisti naivi si pentru...ceilalti. E foarte usor sa crezi ca italienii mananca numai paste si pizza, pentru ca la toate cafenelele, cantinele si restaurantele fitoase gasesti asa ceva la preturi de 10-15-20 euro/portie. Daca te gandesti sa iti iei ceva carne si o garnitura (deobicei deosebita) ajungi la 40 euro. Si te gandesti atunci cum pot italienii trai doar cu carbohidrati manjiti cu niscaiva sos. Si nu pot...pentru ca aceasta este mancarea turistilor si a italienilor saraci. Ce imi place mie din bucataria italiana (si ce se gaseste in toate magazinele lor) e parmezanul, prosciuto si alte tipuri de carne uscata, fructele de mare.
Cat despre shoppingul la Milano...e supraevaluat. Intr-adevar in centrul orasului se gasesc magazine purtand numele tuturor designerilor celebri. Bineinteles ca pe cat de sclipitoare si central asezate sunt acestea, pe atat de mari sunt preturile. Deobicei aceste magazine sunt calcate asemenea unor muzee sau expozitii. Magazinele mai mici de haine si pantofi made in Italy sunt mai accesibile, dar extraordinar de aglomerate. Ce sa-i faci, toti vin la Milano pentru shopping...Insa nici acestea nu mi s-au parut vreo revelatie. Pielaria e de calitate, e fina dar clar micii comercianti s-au orientat pe profitul de pe urma turistului dispus sa cheltuiasca. Magazinele din afara orasului au preturi la jumatate pentru aceleasi produse.
In rest, e bine de stiut ca orasul e uimitor de aglomerat. Centrul e batut de armate de oameni, cu sacose si sacosele, infruptandu-se din inghetate deliciose, energizandu-se pentru atacul magazinelor.
Daca iesi din Milano si te indrepti spre Elvetia, vei avea surpriza de a descoperi un peisaj de vis, rural si bucolic. Case mari, de caramida, cu aspect specific, sunt pozitionate pe campuri curate si bogat cultivate, pe care mai rasar des maci rosii. E frumos, e curat, e relaxant in Italia.
miercuri, 26 mai 2010
duminică, 9 mai 2010
Rememorand maratonul- in imagini
Acesta e deja al 3-lea post cu si despre maratonul de 1 mai, dar iata ca am gasit poze noi de la organizatori si cum toti ma intreaba cum si ce a fost, mai bine va las sa vedeti imaginile de pe parcurs.
3,2,1...Start!
Poza Ecomaraton
Go!
Uf ce greu e sa incepi sa alergi tare dis-de-dimineata.
Poza Ecomaraton
Dar urcarea nu imi displace deloc. Parca am prins un pic de vlaga.
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
3,2,1...Start!
Poza Ecomaraton
Go!
Uf ce greu e sa incepi sa alergi tare dis-de-dimineata.
Poza Ecomaraton
Dar urcarea nu imi displace deloc. Parca am prins un pic de vlaga.
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
Poza Ecomaraton
vineri, 7 mai 2010
Post Scriptum Maraton Moieciu
Au mai aparut cateva poze de la maraton:
Hop, hop:
Iar M. era deja in fata:
Si preferata mea:
Cei 3 care au speriat Moieciul: Sinziana, Marius si Cata
Poate amintirea care ramane cea mai pregnanta dupa un asemenea eveniment, e cea a clipelor petrecute cu prietenii.
Hop, hop:
Iar M. era deja in fata:
Si preferata mea:
Cei 3 care au speriat Moieciul: Sinziana, Marius si Cata
Poate amintirea care ramane cea mai pregnanta dupa un asemenea eveniment, e cea a clipelor petrecute cu prietenii.
Etichete:
1 mai,
activitati,
alergare,
competitie,
ecomarathon,
ecomaraton,
maraton montan,
moeciu de sus,
moieciu de sus,
Munte,
Turism,
Turist in Romania
luni, 3 mai 2010
1 mai la Ecomaratonul Moieciu de Sus
De cand a venit primavara, parca scuzele de a nu ma antrena prin alergare se iscau din senin. Fie aveam treaba pana seara tarziu la serviciu, fie se intampla ca vremea sa nu fie cea mai grozava, totul lucra parca in favoarea comoditatii. Am mai apucat din cand in cand sa trec pragul salii pe care o frecventam acum 2 ani si am redescoperit placerea antrenamentelor cardio adevarate, total diferite celor de fatada pe care le-am experimentat in ultima vreme la salile de fite calcate de ziariste obosite, de vedetutze de mahala bucuresteana si instructori cunoscuti prin media, dar nu si in lumea sportiva.
Si iata ca M. vine cu ideea curajoasa sa participam la maratonul de la Moieciu. Vreo 2 saptamani sunt impacata cu ideea ca ma voi inscrie la crosul de doar 14 km, dar ma suna Cornelia, organizatoarea, sa ma anunte ca daca vreau sa achit taxa de maraton (la care ma aruncasem din prima cu cateva luni in urma) ar fi un moment bun sa o fac. Si ca prin vis, ma vad cu ea si iata ca raman inscrisa oficial la cursa de 42 km.
Dupa mai bine de 4h30 de drum infernal de aglomerat, ajungem in ajun de competitie in Moieciu. Cazarea ma prost dispune inca de la sosire si ma culc imbufnata ca nu m-am ocupat mai din timp de aspectul acesta.
Dis-de-dimineata facem rand la start si desi ma bucur sa vad fete cunoscute, nu simt emotia pe care o aveam cu jumatate de an inainte, la MPC, cand venisem bine antrenata si cu speranta ca voi scoate un timp mai bun decat cel de la prima participare. De data aceasta nu sunt conectata la competitie. Ei bine, vreau doar sa particip pentru ca e o ocupatie buna pentru o zi de 1 mai cu vreme buna.
Se da startul si incep sa alerg cu viteza mea de "croaziera", cea care nu imi consuma resursele. Pe langa mine incep sa treaca zeci si zeci de alergatori. In viteza. Fara menajamente. Sunt probabil alergatori la cros, poate maratonisti de asfalt, carora prima bucata de vreo 4km li se pare cunoscuta din competitiile care nu se dau la munte. Chiar daca as vrea, nu pot sa trag mai tare: mi-e cald, am un rucsac maricel si bolborisind cu apa, m-am trezit cu fata la cerceaf, nu am chef de efort brusc...
Incep sa regret ca nu m-am antrenat prin parc macar in ultima luna. Uite ca am ajuns printre ultimii din multimea de concurenti. Si daca particip doar la cros ce are? Nu am venit de acasa cu motivatia de a scoate un timp, nu am pretentii pentru ca ma simt iesita din forma si nu stiu sa ma mint ca pot, asa ca imi propun sa fac macar prima bucla.
Cu obiectivele acestea usor de atins in gand, incep sa ma uit relaxata la ceilalti concurenti. Pe multi ii stiu de la Maratonul Pietrii Craiului: pe cei cu look atletic, cu echipament profesionist sau pe aproape, cu vointa puternica si nerv. Pe unii ii clasific din prima in "asfaltisti": fete cu coada balansand in vant, cercei mari si rotunzi, echipament de bumbac, sticle de jumate de apa tinute in mana, numar de cros. Ma depasesc asfaltistii astia, unul cate unul...pana ajungem la podetul peste rau. De acolo incepe urcarea: asta imi place. Imi scot betele de tura pe care le-am plimbat in alergare usoara pana aici si incep sa imi turez motorul pentru urcarea constanta si fara oprire care imi place atat.
Nu sunt o alergatoare adevarata. Sunt un om care face sport si miscare cu pasiune, dar stiu alergatori in adevaratul sens al cuvantului si nu ma aproprii nici pe departe de vointa si de placerea pe care ei o simt atunci cand alearga. Mie insa imi place la munte. Imi place sa urc, e o activitate care nu e un efort pentru mine si imi place sa ma uit in jur: la padure, la muntii din zare, sa imi gasesc un ritm constant care sa ma tina pana la sfarsit. Incepand de acum incep sa ii depasesc pe ceilalti. Apreciez gestul sportiv al multora de a face loc celui din spate daca simt ca sunt prea inceti. Urc, urc si deja cei ce m-au intrecut pe drumul asfaltat raman in urma. Nu ma opresc la punctele de alimentare din prima tura pentru ca nu simt nevoia. Am apa in spate si profit de ea din cand in cand. Dupa urcare urmeaza o coborare destul de abrupta pentru genunchii mei care mi-au mai facut probleme in trecut, asa ca o iau usurel intai si pentru ca vad ca se poate mai grabesc un pic ritmul. Ajung la capatul primei bucle intr-un timp decent (aprox 1h40) si ma simt bine asa ca ma hotarasc sa continuu.
In bucla 2 si 3 am mai socializat cu ceilalti participanti si asta ajuta mereu ca timpul sa treaca mai usor. Din pacate una din persoanele cu care am ajuns sa discut a fost chiar M. El e deobicei mult inaintea mea. E un alergator adevarat, cu viteza si antrenament in spate, dar din cauza ca il dureau genunchii l-am ajuns pe la sfarsitul buclei 2. Avea sa ajunga cu 10 min dupa mine la finalul maratonului.
Incepand cu bucla numarul 2, nu m-am mai intalnit cu nicio fata pe tot traseul. Am aflat dupa ce am trecut finishul, ca fata dinaintea mea era cu vreo 10 minute in fata doar.
Am terminat maratonul in 6h17, un timp pe care nici nu visam sa il ating la inceput de sezon. Am fost a 5-a la categoria mea, feminin 18-34.
Etichete:
1 mai,
ecomarathon,
ecomaraton,
maraton montan,
moeciu de sus,
moieciu de sus,
Munte
Abonați-vă la:
Postări (Atom)