De mai bine de un an am redescoperit un sport de multe ori sub-evaluat: aerobicul.
Multi practicanti de sporturi clasice (alergat, jocuri de echipa, fitness) considera aerobicul ca ceva destinat doar sexului frumos si continua prin a-l asocia cu o activitate sportiva usoara.
Trebuie sa recunosc ca nici eu nu eram un fan al aerobicului in urma unor tentative din adolescenta, gresite din start. Dupa cativa ani de antrenamente de karate, am ales sa merg la o ora de aerobic unde veneau doamne de o varsta frumoasa, dar care dictau un ritm mai lent de desfasurare a exercitiilor. Am ramas dezamagita de aceste ore si am ales rolele si plimbarile in ritm sustinut, ca activitati ocazionale.
Daca as face o lista a motivelor pentru care o femeie merge la o sala de sport acestea ar fi: slabire, slabire, slabire...Se spune ca nu esti niciodata suficient de bogat sau de slab. Din pacate, societatea in care traim are anumite idealuri legate de aspect care pot depasi capacitatile normale ale unui corp uman. Atunci se apeleaza la diete si la sport. De aceea salile sunt pline de femei care nu au aptitudini de sportiv, dar care au o motivatie personala uneori, impersonala (dictata de societate) alteori de a practica miscare.
O femeie interesata de aspectul fizic si determinata sa ia masuri in acest sens este deobicei din mediul urban. In orasele noastre nu ai parcuri destul de sigure(ma refer la caini si la oameni) si destul de mari pentru a practica sporturi in aer liber. In plus nici nu avem traditia altor tari in acest domeniu si entuziasmul multora poate scadea la lovirea de non-indiferenta celorlalti care se amuza teribil de eforturile unui alergator, spre exemplu.
Solutia o reprezinta sporturile indoor: fitness, aerobic si inot. Aerobicul a devenit din ce in ce mai popular in ultima vreme, odata cu emanciparea femeilor si cresterea veniturilor acestora. Timpul de dupa serviciu nu mai e neaparat dedicat gatitului si dereticatului prin casa, salariul se poate investi in rezultate vizibile pe propria persoana, nu in obiectele casnice.
Motivatia mea de a practica aerobic a fost alta insa: am nevoie de sport pentru a ma simti bine, pentru a avea rezistenta si tonus in alte activitati pe care le desfasor(mersul la munte e una din ele). M-am dus la aerobic dupa experienta 60s din adolescenta pentru ca era singurul sport pe care il puteam practica seara. Si m-a prins...atat de tare incat a devenit o obisnuinta.
Aerobicul este cat de solicitant vrei tu sa fie. Un antrenament se compune deseori din 2 parti principale: una cardio(unde sari, alergi intr-un ritm alert) si una de tonifiere (ritm mai lent dar solicitare specifica a muschilor e mult mai intensa). Pe langa acestea, un antrenament bun are si o parte de incalzire si una de relaxare(stretching).
Este recomandat sa faci toate exercitiile fara pauza si neaparat corect. Pentru asta ai nevoia de rezistenta unui alergator si atentia si concentrarea unui...inginer :) O persoana care practica serios si corect aerobic este o persoana care face la fel de mult sport ca orisicare jucator de fotbal, ridicator de haltere, alergator amator.
De multe ori insa am avut de-a face cu fete care faceau 5 repetari si 5 momente de pauza, care se opreau in mijlocul activitatilor cardio sa bea apa si sa isi revizuiasca manichiura, care faceau alte exercitii decat cele indicate pentru ca acestea erau mai simple (si mai fara efect). Ele strica bunul nume al aerobicului. Pentru ca acesta este un sport deschis oricarui incepator si oricarui amator nu toti care practica aerobic, practica si corect. Ceea ce multi cunosc din perspectiva prietenelor, nevestelor care nu sunt sportive ci doar merg la sala pentru a se intretine, nu este egal cu imaginea adevarata a acestui sport ci cu o fateta relativa la capacitatile fiecarei participante.
Cum profitam de el e treaba fiecaruia din noi. Nu am spus fiecareia pentru ca aerobicul nu este un sport exclusiv feminin; in Portugalia, Franta, etc babrbatilor nu le este rusine sa partcipe la astfel de antrenamente. Noi romanii insa suntem mult mai mandri: mai bine ridicam 5 kg intr-o mana si 15 pe burta decat sa participam la o activitate de grup, in ritm de muzica, aparent simpla. Doar aparent...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.