joi, 13 august 2009

Pacatul de a fi comercial





"Era un alpinist bun, dar a devenit prea comercial..."

"E pictorita talentata, am cumparat de la ea pe vremea cand nu era comerciala."


Se pare ca in zilele noastre e un defect sa fii comercial, daca detii calitati neobisnuite si le promovezi pentru a castiga bani si faima. Daca ai o meserie mai speciala, care presupune obligatoriu mai mult talent decat rutina (cum ar fi artisit, alpinist, explorator) si indraznesti sa faci bani multi din asta e cu siguranta un pacat in ochii multora. Daca esti inginer, manager, finantist e absolut normal sa ai salarii cu multe zerouri in coada ca dovada a faptului ca esti de succes, dar cand vine vorba de acesti speciali, cei care castiga bani in bursts atunci acestia ar trebui sa se complaca intr-o viata mizera, cum sade bine oricarui artist si om de munte.


Ne plac oamenii modesti:


  • alpinistii foarte buni, care fac trasee grele in premiera. Oare ati sti de ei daca nu ar fi facut si activitati comerciale? Ati fi mandri de un roman daca nu ar fi publicat in toate ziarele si pe toate site-urile gratie sponsorizarii unei companii?

  • artistii pe care i-am remarcat de la debutul timid si care ajung sa ne socheze acum prin "insolenta" de a aplica preturi piperate operelor lor de acum. Oare era normal ca o vaza de ceramica facuta de mana sa coste mai putin decat un borcan din Ikea?

...si intr-adevar modestia e o calitate, dar fara a fi comerciali unii nu ar avea succesul si recunoasterea meritate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.