Ceea ce se gaseste pe piata sub numele Milka, Poiana, Heidi si alte denumiri mai putin de "firma", contine defapt:
- cel putin 50% carbohidrati din care zaharuri aproape in intregime
- peste 30% lipide (in traducere libera grasimi), dintre care peste 18% sunt saturate
- fibra alimentara 1%-2%
- 7%, 10%, etc, cacao
- si altele...
Ciocolata e recomandata de nutritionisti datorita ingredientului numit cacao, care- dupa cum se observa in lista de mai sus- e prea putin prezent in comparatie cu zaharul si grasimile care asigura majoritatea in compozitie.
Ceea ce mancam cand alegem o ciocolata cu lapte e defapt zahar servit cu lingurita, balastat cu grasimi si colorat cu cacao. Desigur, avem cu totii acces la ingrediente, ceea ce ne da libertatea de alegere, dar cine citeste pe spatele ambalajului, si cine stie sa traduca lipidele, carbohidratii in termeni comuni?
Dar ce ziceti de crema de ciocolata (Fineti, Nutella)? Aceasta are chiar mai putina legatura cu ciocolata adevarata decat insasi ciocolata Milka cu lapte. A fost inventata in anii '60 in Italia cand boabele de cacao erau foarte scumpe si Pietro Ferrero a reusit sa produca un aliment cu gust asemenator ciocolatei, la un pret mult mai mic. Ce contine o astfel de crema? Majoritar: ulei! Pe locul 2, zahar, mult zahar. Locul 3 e detinut de alune/ nuci, cantitati mici. Pe ultimul loc vine cacaoa, cu un procent sub 5%.
In zilele noastre, chiar in Italia legea nu permite ca Nutella sa se numeasca crema de ciocolata, pentru ca nu are concentratia minima de cacao pentru asa ceva.
Jumatate din caloriile Nutellei vin din grasimi (11 g intr-o portie de 37 g , sau 99 kcal din 200 kcal) si 40% din calorii vin din zahar (20 g, 80 kcal)).
Foarte gustos...si cam atat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.