vineri, 21 august 2009

Barbati si femei in sport


Stirile sportive au fost axate in ultima vreme pe Campionatele Mondiale de la Berlin. Una dintre aceste stiri, se refera la controversata atleta sud-africana Caster Semenya, care e suspectata de a fi barbat. Interesant e ca desi Caster concureaza de mult timp la astfel de competitii, nevoia de a-i contesta sexul a aparut abia atunci cand a castigat locul 1 la cursa de 800 m. Dand la o parte invidia celorlalte participante, trebuie sa recunoastem ca e vorba de un nou record mondial, care parea greu realizabil pana acum.

Nu despre Caster vreau sa scriu acum, ci despre o chestiune generala, legata de performantele sportive in functie de sexul atletului:

De ce e asa de greu de crezut ca o femeie a alergat 800 m in mai putin de 2 minute?

Pentru ca barbatii sunt in generali mai rapizi decat femeile. Timpii scosi de acestia sunt mereu considerabil mai buni. Am observat acest lucru si in viata reala. Daca la Maratonul Piatra Craiului castigatorul a scos timpul de 4h, femeia de pe locul intai a facut putin peste 6h. Atunci cand alerg in parc cu M., mereu are o distanta constanta inaintea mea: o fi pasul lui mai mare, antrenamentul sau mai complex, anatomia masculina mai adaptata alergatului? Eu nu pot sa alerg cot la cot cu el chiar daca ma antrenez la fel.

Ceea ce femeile prezinta ca un avantaj in fata barbatilor este motivatia de nestramutat. Mi se intampla frecvent ca atunci cand alerg prin parc si vad cate o fata mergand agale, sa o depasesc. Ei bine, dupa cateva minute o vad trecand gafaind pe langa mine, dandu-si silinta sa alerge si sa ma depaseasca dupa ce de curand eu i-am fost motivatia de a reincepe alergarea. Bineinteles, pe multe dintre aceste sportive le intalnesc metri mai incolo mergand din nou si respirand greu. Asta pentru ca desi au vointa, multe nu au constanta in activitati. Femeile actioneaza de multe ori emotiv, nedramuindu-si eforturile, alergand grabit catre un scop, pentru care dau totul si mor rapid dupa. In acest caz e greu sa atingi scop dupa scop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.